Kombinácia čiernej kávy a tuku z mlieka alebo smotany pôsobí na naše telo veľmi škodlivo. Pôsobí totiž veľmi špatne na dvanástorník, ktorý potom v kŕči stiahne svoje hladké svalstvo a následne začne vyradzovať z prevádzky slinivku brušnú. Následne sa zablokuje aj celý žlčník. Žlčník je zásobník žlče v našom organizme. Žlč sa má samočinne do tráviacej sústavy uvoľňovať vždy, keď zjeme čokoľvek mastné, aby bol tuk dostatočne emulgovaný. Ak nám žlčník z akéhokoľvek dôvodu dostatočne nefunguje, nastanú mnohé ďalšie zdravotné problémy označované dnes za bežné civilizačné choroby. Extrémom sú napríklad bolesti chrbtice, keď chronický nedostatok žlče v črevách spôsobí až bolestivú zápchu. Žlč, ktorá sa nedostane do dvanástorníka, sa usádza s výraznou bolesťou práve u vývodu žlčníka a tvorí sa tam najprv žlčový piesok. Neskôr sa môžu vytvárať veľké, životu nebezpečné žlčové kamene, ktoré nakoniec žlčník upchajú. Z čínskej medicíny sa dozvedáme, že meridiánová spojnica chorého žlčníka prechádza všetkými veľkými kĺbmi nášho organizmu (bedrá, ramená, kolená) a spôsobuje silné bolesti až chronickú nehybnosť. Chýbajúce slinivkové šťavy spôsobujú v črevách silné nafukovanie (meteorizmus). Vracajúce sa žalúdočné šťavy reaktivované žlčou silne poškodzujú aj samotnú slinivku a práve tak potom vzniká stále sa rozmáhajúca cukrovka (diabetes mellitus). Tá následkom opakovaných poleptaní netvorí v dostatočnom množstve, alebo vôbec dôležitý hormón inzulín, potrebný na metabolizmus cukrov. Takto je ochromená aj činnosť ďalších slizníc v našom tele. Káva naviac obsahuje veľké množstvo agresívnej kyseliny šťavelovej. A keď ľadviny túto látku nestačia dostatočne rýchlo vylučovať prostredníctvom moči, potom sa ľahko vytvorí z prítomných kryštálikov kyseliny šťavelovej močový piesok až veľmi bolestivé močové kamene. Ak je v tele neustále veľké množstvo kyseliny šťavelovej, cez hrubé črevo sa následne vstrebáva späť do tela a v kĺboch a svaloch sa usádza. Dochádza tak k veľkým bolestiam (najmä v noci) a to ako v oblasti chrbtice tak i v oblasti veľkých kĺbov. Týmto spôsobom vzniká i veľmi bolestivé ochorenie ako je dna. Ak len trochu myslíte na svoje zdravie, pite kávu bez mlieka a smotany a len v malom množstve. A s ňou, alebo po nej si určite nedoprajte šľahačku, či vysoko kalorické silne mastné zákusky alebo koláče.
autor článku: Primár MUDr. Jan Miklánek, Praha